• Jaargangfinales in Leiden

    De laatste seizoenen heb ik niet zo veel geschreven voor de website van KZC. Dus moest het er maar weer eens van komen. En de aanleiding om te schrijven was zeker aanwezig. Afgelopen weekend werden de jaargangfinales in Leiden gezwommen. Dat zijn de officieuze Nederlandse kampioenschappen voor de minioren van Nederland. Voor elk programmanummer komen alleen de snelste 18 zwemmers/zwemsters van een leeftijd aan de start, behalve bij de 400m nummers; dan slechts 12 zwemmers of zwemsters. In het verleden werd KZC vertegenwoordigd door 1 of 2 deelnemers; dit weekend stonden 8 KZC-ers aan de start om zich te meten met de beste miniorenzwemmers van Nederland. Maya Petroutsos beet de spits af met een 100m vrije slag. Als 17e geplaatst zwom ze naar een mooi nieuw PR van 1.13.82 en een 13e plaats. Dat haar dit geen ongeluk bracht zal later nog wel blijken.

    Bram Loots liet iedereen in zijn serie de hielen zien op de 100m rugslag in een fantastisch nieuwe PR-tijd van 1.21.66. Een verbetering van bijna 4 seconden en een mooie 6e plaats!

    Het klapstuk van de zaterdag voor ons KZC-ers werd de 50m vrije slag, jongens 2008/2009. Voor KZC stond Rens Noordover aan de start en Rens stond als 2e ingeschreven. Zou er dan een medaille inzitten? Het moest een race op details worden, hield ik Rens voor. Een goede start, gevolgd door een goed keerpunt en een fantastische finish. Het zwemmen zat wel goed, gaf ik Rens mee. Zo gezegd, zo gedaan. Na het keerpunt was het gelijk duidelijk. Rens wordt 1e van Nederland!! KAMPIOEN van NEDERLAND! Super gedaan.

     

    Dan Feico de Jonge op de 200m wisselslag. Misschien wel geïnspireerd door Rens liet Feico er direct geen twijfel over bestaan wie zijn serie ging winnen. Met een geweldig PR van 2.49.83 (verbetering van ruim 8 seconden) werd Feico daarmee 7e van Nederland. Uitstekend gezwommen! Bram Loots zijn 2e start van de dag was de 100m vrije slag. Na een wat mindere start was het vervolg top gedaan. Ook Bram wist een verbetering van zijn PR te behalen en bracht het naar 1.12.62. Dit was goed voor een 7e plaats.

     

    Volgende KZC-er aan de start was Anne Demmers, ook op de 100m vrije slag. Anne was, net als Maya overigens, voor het eerst aan de start bij de jaargangfinales. Anne kan nog een hoop leren, vooral waar haar eigen grenzen liggen en hoe die te bereiken. Met talent alleen word je namelijk geen kampioen. Ook Anne haalde een goed PR en zwom naar een tijd van 1.22.78 en een 15e plaats van Nederland. Er zit echter veel meer in Anne. Daag jezelf eens wat vaker uit!

     

    Ook Feico zwom, net als Bram Loots, nog een 2e keer op de zaterdag. Na de geweldige, maar ook vermoeiende 200m wisselslag, stond voor hem de 200m vrije slag op het programma. Wederom aanvallend gezwommen en opnieuw een goed PR van Feico bracht zijn beste tijd over deze afstand tot 2.34.72 en leverde een 10e plaats op. Maya Petroutsos startte ook op dit nummer, maar natuurlijk bij de meisjes 2007. Lekker van start schoof Maya door het veld. Vooraf stond Maya als 17e geplaatst, maar na deze race finishte ze als 9e van Nederland met een PR-verbetering van maar liefst 8 seconden!! Super gedaan. Rens weer aan de start. Op de 100m wisselslag stond Rens als 3e ingeschreven. Zou het weer lukken? Nee, dat niet, maar anderen doen natuurlijk ook hun best. Rens ook, dat bleek wel uit een verbetering van zijn beste tijd met ruim 2 seconden tot 1.27.68. Dat was goed voor een 5e plaats.

     

    Laatste KZC-er voor de zaterdag was Nanou Kool. Nanou had het jaar ervoor al reserve gestaan voor deze wedstrijd, maar mocht/kon helaas niet invallen. Dit jaar alles op eigen kracht gedaan voor een behoorlijke krachttoer in het water, de 100m vlinderslag meisjes 2007. Nanou legde iets te veel energie in de 1e 50m, wat een lastige 2e 50m opleverde, maar Nanou trok stevig door. En ze zwemt mooi hoor!! Met 1.34.07 en een verbetering van ruim 2 seconden finishte Nanou als 10e. Top gedaan!

    En nu zijn we pas op de helt.... want zondag was er weer een wedstrijddag.

     

    De zondag dus. Meer supporters op de kant. Eline van Rijn en Lisan Steenbakker kwamen sfeer proeven, terwijl Resa Treffers en Tycho de Jonge hun jongere ploeggenoten kwamen aanmoedigen. De wedstrijd begon met de 50m vrije slag voor jongens 2006. Wessel Treffers namens KZC ging enthousiast van start maar wel wat te wild. Toch een klein PR (32.06) voor Wessel en wanneer je harder hebt gezwommen dan ooit tevoren, dan moet het wel goed zijn gegaan. Misschien niet perfect, maar toch.

    Bram Loots dan, op de 100m wisselslag. Jammer dat er in zo\'n wisselslag ook schoolslag zit. Toch Bram? Ook voor Bram een nieuwe beste tijd met 1.29.82 en een 14e plek. Rens Noordover weer aan de start, ditmaal op de 100m vrije slag. Nu stond Rens als 1e ingeschreven, maar zou hij ook als 1e aantikken? Naast hem startte immers de kampioen op de 100m wisselslag. We hadden samen een tactiek afgesproken en die pakte heerlijk uit. Na 3 banen had Rens een kleine voorsprong genomen en die bouwde hij op de laatste baan tot een goede lengte uit. Wat een supertijd zeg: 1.12.06 en weer KAMPIOEN van NEDERLAND!!

    Feico was weer geïnspireerd door Rens leek het en net als op de zaterdag liet hij er geen twijfel over bestaan wie de serie zou winnen op zijn 100m rugslag. Met een geweldige tijd van 1.15.29 en een verbetering van bijna 4.5 seconde! Dat zijn nog eens tijden.

    Hierna kwam Wessel Treffers weer aan de start op de 400m vrije slag. Nog niet zo lang geleden hadden we dat niet voor mogelijk gehouden aangezien Wessel vaak de kortere nummers zwom. Helemaal op eigen kracht behaalde Wessel een mooie 10e plaats in 5.29.30 en ook nu weer een nieuw PR. Tot nu toe nog alleen maar PR\'s. Helemaal te gek. Ook Feico zwom deze afstand. Zeer gedreven en vastbesloten knalde Feico naar 5.16.93, een verbetering van zijn PR met maar liefst 9 seconden. Rens Noordover kwam nog eenmaal aan de start om het extraatje van de 50m vlinderslag te zwemmen. Technisch gezien kan dat nog wat beter, maar wie maalt daarom op zo\'n geweldige dag en een PR-verbetering van 2.5 seconden?! 43.10 staat nu voorlopig als zijn beste tijd ooit op deze afstand. Maya ging ook de 400m vrije slag zwemmen en wat heb ik daarvan genoten. Gedurfd en met een leeuwenhart gezwommen. Maya schoof na 200m naar de 3e plaats en lang leek het erop dat ook Maya een podiumplek ging behalen. Het werd uiteindelijk een 5e plek, maar geen plaats voor teleurstelling want een PR-verbetering van ruim 9 seconden! Bovendien heb je laten zien dat je kan meedoen om de prijzen. Misschien in Dordrecht.... wie weet.

    Bram Loots mocht hierna de 50m vrije slag zwemmen en voor het eerst geen PR-tijd. Het waren ook 2 vermoeiende lange dagen. Bram Oudendijk was de derde KZC-er die voor de eerste keer aan deze wedstrijden mocht meedoen. Zwemmend tegen die kanjers uit 2008 (Bram is geboren in 2009) zwom Bram naar een fraaie 10e plek en ook voor hem een nieuw PR naar 1.29.53. Mooi gezwommen Bram, maar jammer van dat kijken. Feico en Maya zwommen beide nog een 200m wisselslag maar de pijp was leeg. Die zeer vermoeiende 400m vrij zat duidelijk nog in de lijfjes. Het ging niet meer.

    Het was een geweldig weekend. Bijna elke KZC-er behoort tot de beste 10 van Nederland in zijn/haar leeftijd. Sommige op meerdere afstanden en een enkeling is zelfs de beste van heel Nederland. Uniek voor KZC. Ik heb genoten van iedereen, van ieders vechtlust, van ieders enthousiasme van ieders leergierigheid. Daarom dat ik zo trots op jullie allemaal ben; trots om jullie trainer te zijn. Ook op degenen die dit weekend (nog) niet aan de start stonden. Nu de tweede helft van het seizoen en proberen het nog beter te doen. Op naar Eindhoven voor de junioren en de jeugd, op naar Dordrecht met de minioren en daar met 10 KZC-ers aan de start! Toch??

     

    Een trotse trainer.

     

     

    Wie alle uitslagen wil zien:

    http://www.zwemkroniek.com/upload/livetiming/jaargang2018/index.html