• Nieuwsbrief oktober

    Het is alweer herfstvakantie en de eerste wedstrijden hebben weer plaatsgevonden. We brengen je graag weer op de hoogte over wat er binnen de club leeft via deze nieuwsbrief. 

    Wat vind je in deze nieuwsbrief:
    - Van de voorzitter
    - Contactpersonen binnen de club
    - Bijdrage aan de kosten voor zwemwedstrijden
    - Ouders aan de kant bij de wedstrijd, fijn dat ze er zijn maar??..
    - Jurytafel rooster (nieuwe versie 10 oktober)

    Van de voorzitter

    Beste leden,

    De spetters vliegen je om de oren! Het seizoen is in volle gang! Tijd dat we vanuit het bestuur een update geven over de gang van zaken.

    Zoals we in juli al meldden moesten er redelijk wat taken herverdeeld worden binnen commissies. Inmiddels lijkt daarin iedereen zijn weg gevonden te hebben. Ook binnen het bestuur hebben we een en ander moeten schuiven. Yolanda van Kuilenburg heeft aangegeven dichter bij de badrand te willen staan. Vol enthousiasme spant zij zich inmiddels in voor de waterpolocommissie. Daarnaast draag ik zelf mijn taken als voorzitter steeds meer over. Het besturen gaat moeizamer sinds mijn verhuizing naar Den Haag en het stoppen met het spelen van waterpolo bij KZC. Er ontbreekt een stukje "feeling" met de dagelijkse gang van zaken en ik kan minder goed, minder vlot en minder adequaat handelen.

    Dit betekent wel dat er gaten vallen. We hebben er als bestuur voor gekozen deze ad-hoc op te vullen. Hierbij wachten we op de algemene ledenvergadering (ALV) van volgend jaar maart met de verkiezing van bestuursleden. Op deze manier denken wij slagvaardiger te zijn en ook beter invulling te kunnen geven aan de opdracht die wij meekregen vanuit de laatste ALV: zoeken naar een meer op de lange termijn gerichte, haalbare vorm van besturen.

    Graag loop ik het bestuur even door:
    Voorzitter: Mark Schoep, taken worden voor een groot deel overgenomen door Michael Treffers.
    Secretaris: Vacant, taken overgenomen door Sander de Ruijter, zat reeds in het bestuur voor het waterbikkelplan.
    Penningmeester: Michael Treffers, er heeft zich een kandidaat penningmeester gemeld.
    Waterpolo: Pim Smit, geen verandering.
    Wedstrijdzwemmen: Felicia Kool, geen verandering.
    Waterbikkelplan: Paul Kuiper, ad interim.
    Elementair zwemmen: Vacant, er wordt nauw contact onderhouden met Gea Oosterveen.

    Zoals u ziet is er een en ander geschoven en zijn er één a twee nieuwe personen aan tafel komen zitten. Met deze groep enthousiastelingen denken wij alles operationeel goed ingevuld te hebben tot de volgende ALV. Op de agenda van de volgende bestuursvergadering staat de bestuurlijke visie, we gaan hiermee aan de slag en houden jullie op de hoogte!

    Namens het bestuur,

    Mark Schoep, Voorzitter


    Contactpersonen binnen KZC

    Sinds de afgelopen zomervakantie zijn een groot aantal vrijwilligerstaken door andere personen binnen KZC op zich genomen. Op de pagina contact vind je een overzicht van de contactpersonen binnen de club en hun verantwoordelijkheid.


    Bijdrage aan de kosten voor zwemwedstrijden

    Dit seizoen zullen niet alle wedstrijden meer gratis zijn voor de zwemmers. We hebben dat jaren gedaan in tegenstelling tot vele clubs om ons heen, die iedere start laten betalen door hun zwemmers. Bij KZC blijven alle KNZB wedstrijden gratis. Hieronder valt de competitie, de minioren/ junioren/ jeugd wedstrijden en de limietwedstrijden. Voor de toernooien wordt 5 euro vergoeding per dag gevraagd. Zo dragen de mensen die gebruik maken van de wedstrijden ook bij aan de badhuur en de startkosten waar de vereniging anders voor opdraait. Ook voor de Pieter Cup zal dit jaar een bijdrage van 5 euro worden gevraagd. Bij de uitnodiging voor deze wedstrijden zal u nog eens op de hoogte worden gebracht van deze kosten. Het geld kan op de dag zelf contant worden gegeven aan Felicia Kool (moeder van Zias, Nanou en Yala).


    Ouders aan de kant bij de wedstrijd, fijn dat ze er zijn maar??..

    Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan. Bij de wedstrijden staan we als ouders fanatiek de kinderen aan te moedigen. Soms vraag ik me af of dat wel goed is? Verschillende ouders, ik soms ook, bemoeien zich (te?) veel met het spel. Zijn we ons als ouders wel bewust van de manier waarop we aanmoedigen en of deze manier wel goed is voor de kinderen en voor het spel?

    Als eerste wil ik aangeven top dát jullie in het zwembad te vinden zijn. Er zijn namelijk ook veel ouders die niet eens de moeite nemen naar hun kinderen te komen kijken. Voor kinderen is het leuk en belangrijk dat je als ouder regelmatig interesse toont in de sport van je zoon of dochter, zodat je weet hoe het daar gaat en of je kind lekker meedraait.

    Hieronder enkele tips die positief bijdragen aan sportief, respectvol en met plezier sporten:

    - Positief aanmoedigen
    Aanmoedigen voegt iets toe als je het positief houdt en als je beseft dat de bedoeling van sport is dat een kind plezier heeft. Het gaat niet (alleen) om de prestatie. Zeker niet bij jonge kinderen. Let niet op alles wat nog niet goed gaat!

    - Coachen aan de coach overlaten
    Heel belangrijk daarin is dat je niet als een tweede coach aanwijzingen geeft. Moedig aan, maar coach niet mee! Het is verwarrend voor kinderen als ze verschillende dingen van de kant horen. Naar wie moeten ze dan luisteren, naar hun ouder of naar de coach? Voor een coach is het ook vervelend als meerdere ouders zich met het spel bemoeien. Tenslotte heeft de coach nagedacht over wat hij van de groep kinderen wil zien en daarover afspraken met ze gemaakt.

    - Kind zelf laten bepalen wat hij of zij wil
    Laat je kind bepalen hoe fanatiek het wil sporten en laat het zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Het ene kind is nu eenmaal sportiever dan het andere. Bovendien zijn ze niet altijd zo sportief als je zou willen dat ze zijn. Bedenk dat niet ieder kind in het Nederlands team kan, wil of hoeft te spelen.

    - Verwachtingen
    Bij jonge of minder sportieve kinderen: stel je verwachtingen bij.

    ?? Ouders hebben een voorbeeldfunctie
    Sta goed stil bij de belangrijke voorbeeldfunctie die je hebt in je manier van aanmoedigen en omgaan met scheidsrechters, coaches, medespelers, andere ouders, winst en verlies. Jij bent het allerbelangrijkste voorbeeld voor je kind!

    - Iedereen aanmoedigen
    Moedig het hele team aan! Zeker de kinderen van wie er geen ouders zijn

    Ik wil graag alle ouders uitnodigen om bovenstaande tips ter harte te nemen en zich in te spannen om alle jeugdigen van KZC een positief, veilig, leuk, gezellig en sportief klimaat te bieden!

    Linda Kansen, VCP KZC


    Jurytafel rooster

    Op de volgende pagina vind je het jurytafel rooster tot de kerstvakantie. Let goed op, door wijzigingen van de KNZB is het rooster gewijzigd ten opzichte van de versie van september. Mocht je ingedeeld zijn terwijl je niet kunt die dag, ruil dan ZELF met een ploeggenoot. Wees hier zelf actief in en stuur geen mail naar iedereen in de hoop dat er iemand zal reageren. Vaak is dat namelijk (helaas) niet de praktijk en heeft KZC bezettingsproblemen, waar niemand op zit te wachten. Spreek iemand ruim van tevoren aan tijdens een training, wedstrijd of in het clubhuis.

    Het jurytafelrooster vind je op deze pagina.